Fondul Social European

Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - "Investeste in oameni!"

vopsea-imuna-zgarieturi

Vopseaua imuna la zgarieturi


Sa-ti gasesti masina zgariata in parcare este un lucru cat se poate de neplacut, insa, in curand, acest lucru va trece neobservat, deoarece s-a inventat vopseaua care isi vindeca “ranile” singura. Secretul acestei vopsele inteligente il reprezinta moleculele de chitosan, o substanta ce se gaseste in carapacele crabilor si ale altor crustacee.

 

Cercetatorii americani, de la University of Southern Mississippi, au adaugat molecule de chitosan si molecule de forma circulara ale unei substante, numite oxetan, intr-un amestec de rasini poliuretanice, utilizat in mod current la fabricarea multor tipuri de vopsele.

 

Zgarierea stratului de vopsea “taie” moleculele inelare de oxetan, ale caror capete raman libere. Sub influenta radiatiilor ultraviolete, fiecare molecula de chitosan se separa in doua fragmente, care reactioneaza cu gruparile chimice din capetele libere ale moleculelor de oxetan. Practic, pui obiectul zgariat la soare si zgarietura dispare in circa 30 de minute. Acesta nu este, insa, primul material cu capacitati auto-reparatoare, dar este mai ieftin si mai usor de fabricat decat ceea ce a fost inventat pana in prezent.