Fondul Social European

Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - "Investeste in oameni!"

telefon la volan

Smartphone, la… volan!


O aplicatie pentru smartphone, creata de compania japoneza Honda, reduce blocajele din traficul auto si consumul autovehiculelor. Testele efectuate in capitala Indoneziei, Jakarta, au aratat ca aplicatia a amanat, in medie, cu 6 minute formarea blocajelor si a imbunatatit eficacitatea de consum a automobilelor cu pana la 22%. Aplicatia monitorizeaza accelerarea si franarea vehiculului si recomanda soferilor cand sa reduca viteza.

 

Conceptul pe care se bazeaza este unul simplu: conducatorii auto nu respecta intotdeauna o distanta sigura si potrivita fata de vehiculul din fata lor, iar astfel apar reactii intarziate care se propaga de-a lungul intregului sir de masini aflate in spatele soferului. Pentru a testa eficacitatea tehnologiei sale, Honda a verificat doua concepte: un sistem in care smartphone-urile ofereau recomandari individuale, fara a se conecta la un server central, si un sistem interactiv, in care toate telefoanele se conecteaza la un server din cloud, care monitorizeaza si sincronizeaza tiparul de condus al soferilor participanti la test.

 

Ambele sisteme au ajutat la intarzierea formarii blocajelor in trafic cu pana la 6 minute. In ceea ce priveste cresterea eficientei consumului de combustibil, sistemul interactiv s-a dovedit putin mai bun decat cel individual, obtinand o imbunatatire de 22%(fata de 20%, rezultatul sistemului individual).