Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - "Investeste in oameni!"
Stim cu totii ca unul dintre inconvenientele masinilor electrice il constituie reincarcarea bateriilor, proces care dureaza mult si care solicita conectarea la o priza. Acest lucru ar putea fi depasit in curand, gratie unei metode wireless. Procesul foloseste inductia electromagnetica pentru a transfera energia electrica dintr-un suport fixat in asfalt catre unul pozitionat sub masina. Acest sistem ar putea fi instalat in parcarile supermarketurilor sau in garaje, iar atunci cand soferul parcheaza, cei doi suporti se aliniaza si, doar cu o apasare de buton, reincarcarea bateriilor incepe. Fenomenul de inductie electromagnetica a fost descoperit de fizicianul britanic Michael Faraday in 1831.
Doua foite pozitionate foarte aproape una de cealalta si un curent electric ce trece doar prin una dintre aceastea dau nastere unui camp magnetic. In cazul reincarcarii unei masini, cele doua foite sunt incastrate intr-un suport. Sistemul a fost dezvoltat de Universitatea din AUckland, Noua Zeelanda. Energia electrica poate fi transmisa si in conditii meteo nefavorabile. Suportii raman perfect operationali si siguri in orice conditii, transmitand energia chiar si printr-un strat de zapada.
Inca din anul 2002, orasele italiene Genova si Torino sunt deservite de o flota de autobuze echipate cu astfel de suporti. Autobuzele sunt dotate cu semne care indica faptul ca sunt electrice, iar oamenii spun ca le place sa circule cu ele, avand in vedere ca sunt mai silentioase decat cele ce functioneaza pe motorina. Inductia electromagnetica nu este singura metoda de reincarcare fara fir, ci mai exista si rezonanta magnetica de inalta performanta, care implica alinierea campurilor magnetice a doi suporti cu o frecventa apropiata. Indiferent de sistemul folosit, producatorii de masini spera ca introducerea incarcarii fara fir a masinilor electrice sa conduca la adoptarea lor pe scara larga, reducand, astfel, dependenta de petrol.
© Service AutoControl 2015.Toate drepturile rezervate
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.